Dé smartphone, tablet en laptop reparatiespecialist

Vandaag 18 januari zijn wij tot 18.00 geopend.

Titanenstrijd

Een discussie welke in het dagelijks leven vaak gevoerd wordt, is die rondom de concurrentiestrijd tussen Samsung en Apple. In dit artikel bespreken we de paradepaardjes van de twee rivalen. Welke smartphone is nu eigenlijk beter? De Samsung Galaxy s3, of de iPhone 5? We nemen de hak op de tak en vergelijken een aantal specificaties

Hardware

We beginnen de vergelijking met een van de belangrijkste aspecten van een smartphone, het scherm. De Galaxy s3 heeft een 4,8 inch AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode) scherm met 720 x 1080 pixels. De iPhone 5 heeft een 4,0 inch Retina Display met 640 x 1136 pixels. We kunnen nu ingaan op allerlei technische specificaties van beide schermen. Wat mij betreft vertel ik u liever wat ik er van vind nadat ik beide toestellen in mijn hand had.

De helderheid van beide schermen staan op maximaal en het valt gelijk op dat het scherm van de Samsung scherper is ( en inderdaad ook groter). Maar als ik beide toestellen een aantal minuten heb gebruikt ben ik van mening dat het scherm van de iPhone een ander voordeel heeft. Bij de Samsung Galaxy s3 heb ik snel de neiging om het toestel met twee handen te besturen, bij de iPhone 5 gaat dit met een hand een stuk natuurlijker.

De camera van de hedendaagse smartphone staat gelijk aan vele digitale camera’s (althans, een leek op het gebied van fotografie zal snel tevreden zijn). Om toch maar even te vergelijken kan ik u vertellen dat beide camera’s even goed zijn maar dat de Galaxy s3 uitblinkt in zijn camera aan de voorkant. De iPhone 5 heeft een panorama optie welke verbluffend goed werkt, ik vermoed echter dat er apps te downloaden zijn die dit effect op de Galaxy s3 enigszins kunnen evenaren.

Een van de belangrijkste aspecten van een smartphone is de processor, deze bepaald immers hoe snel het toestel is. Om dit goed te testen gebruiken we twee toestellen die beide wat betreft content nieuw zijn, en op dezelfde Wi-Fi verbinding draaien. Daaruit blijkt dat de iPhone 5 het toestel sneller opstart, een applicatie sneller opstart en ook websites het snelst op start. Het verschil is echter klein, maar kan voor gebruikers absoluut een toegevoegde waarde zijn.

Niemand zit te wachten op een lege batterij, stel je voor dat je ineens niet bereikbaar bent. Nee, op de batterij gaan we niet te lang in. De hedendaagse batterijen van smartphones zijn als gelijken te benaderen, het is dan ook volledig afhankelijk van wat je er mee doet. Zo weten bijvoorbeeld veel mensen niet dat een applicatie niet vanzelf afsluit als je hem weg drukt. Zo kan het aan laten staan van een navigatie applicatie ‘killing’ zijn voor een batterij.

Software

Na het vergelijken van een aantal hardware specificaties gaan we verder in op de software. Het verschil tussen de iPhone 5 en de Samsung Galaxy s3 is dat de ene op het besturingssysteem iOS draait en de ander op Android.

De discussie welke beter is, is een zeer subjectieve discussie die men lang bezig zal houden. De vraag is eerder, zou je overstappen op een ander besturingssysteem vanwege betere hardware specificaties? Want ik kan u vertellen, het went! Welk besturingssysteem u ook kiest, u zult er aan wennen en alle voordelen zult u later rond bazuinen. Zo is de strenge controle op applicaties door Apple als voordeel te benoemen en aan de andere kant de vrijheid van Android.

En als u zich afvraagt wat de reden is dat Android een veel hoger marktaandeel heeft dan iOS? iOS draait slechts op zes verschillende smartphones (de iPhones), Android draait op veel een veel meer smartphones zoals bijvoorbeeld HTC en goedkopere Samsungs.

Conclusie

We kunnen concluderen dat de Galaxy s3 een iets beter scherm heeft wat betreft scherpte en de iPhone 5 weer een wat gebruikersvriendelijker scherm heeft. De camera’s presteren vrijwel gelijk en de iPhone 5 is sneller maar niet veel.

Er zijn nog veel meer aspecten waarop we de twee paradepaardjes kunnen vergelijken. Zo kunnen we de twee filosofieën van de bedrijven vergelijken waar Apple opvallend fanatiek over is. Maar de beslissing tussen een Samsung Galaxy s3 en een iPhone 5 staat gelijk aan de beslissing of je een BMW of Mercedes rijd (los van de verschillende imago’s), het zijn beide goede maar prijzige auto’s en beide de moeite waard om eens te over te stappen.

Er blijven altijd fanatiekelingen die zullen zweren bij merk of besturingssysteem en dit moet men ook absoluut blijven doen. Ik raad u aan om beide toestellen eens vast te pakken en een aantal minuten te gebruiken. U zult in beide gevallen geen spijt krijgen van uw beslissing.

Welke specificatie(s) geven voor jou de doorslag?

MENU