Dé smartphone, tablet en laptop reparatiespecialist

Vandaag 18 januari zijn wij tot 18.00 geopend.

Zowel Android als iOS lekken persoonlijke gegevens

Persoonlijke mobiele apparaten worden steeds vaker ook op zakelijk gebied ingezet.En dat maakt het natuurlijk extra belangrijk om voorzichtig te zijn met gevoelige en persoonlijke gegevens. Het kleinste lek kan er namelijk al voor zorgen dat de verkeerde persoon aan de haal kan gaan met jouw data.

Gelekte data kan overal vandaan komen en Cloud beveiligingsbedrijf Zcaler geeft ons nog een extra ding om ons zorgen over te maken: mobiele apps.

Een rapport van het beveiligingsbedrijf onthult dat niet alleen dat iOS en Android persoonlijke data lekken, maar dat deze besturingssystemen ook een serieus risico kunnen zijn voor bedrijven. Zelfs zo iets onschuldig als metadata kan gebruikt worden bij een aanval.

Wil je er zeker weten dat je privacygegevens goed beveiligd zijn? Loop dan eens binnen bij een Smartrepair Servicepunt bij SWOOP. Onze monteurs helpen je dan graag verder.

Ook voor een andere iPhone reparatie in Nijmegen, Den Bosch, Tilburg, Utrecht en Almere kun je bij ons terecht. Heb je een andere smart device? Ook dan ben je van harte welkom bij een van onze Servicepunten!

De drie grootste zaken die gelekt worden

Mobiele apps hebben toegang nodig tot verschillende onderdelen van je smartphone, afhankelijk van wat zij doen. Zelfs welwillende apps zijn schuldig aan het lekken van data. Zcaler zegt dat deze gegevens in drie categorieën ingedeeld kunnen worden: metadata, locatiegegevens en persoonlijke informatie.

Op het eerste gezicht lijkt persoonlijke data het meest gevaarlijk. Alleen is dit maar 3% van de gegevens die via Android toestellen gelekt wordt en bij iOS ligt dit zelfs onder 1%. Het grootste gedeelte van gelekte data is metadata, wat een probleem vormt omdat deze dat niet veranderd kan worden.

Vanaf het moment dat het toestel gebouwd wordt, staat de metadata (zoals het IMEI-nummer en UDID, de unieke code waarmee Apple producten geïdentificeerd kunnen worden) vast. Deze data kan gebruikt worden om toegang te krijgen tot andere belangrijke data, Dos-aanvallen veroorzaken en simkaarten te hacken.

iOS vs. Android: welke is slechter beveiligd?

Een ding wat heel helder is, is dat er over het algemeen genomen niet heel veel van dit soort lekken zijn. Het rapport van Zcaler is gebaseerd op 45 miljoen keer dat mobiele toestellen communiceerden met de Cloud. Op dit aantal waren maar 200.000 gevallen waarbij gegevens werden gelekt. Met andere woorden dat is maar 0,4% van de transacties.

Over het algemeen genomen, is Android verantwoordelijk voor het minste verkeer en minder lekken. 0,3% van de 20 miljoen transacties resulteerde bij Android in aangetaste data. Bij iOS was dat 0,5% van de 26 miljoen transacties.

Het verschil lijkt niet heel erg groot. Toch is dat wel het geval. Als Android hetzelfde percentage zou hebben als iOS (dus 0,5%), dan zou dat nog 30.000 minder zijn dan bij Apple’s besturingssysteem.

Er is echter een addertje onder het gras. Android zorgt voor grote problemen in de Verenigde Staten, waar 50% van Android’s lekken plaatsvinden. Ter vergelijking: buiten China zijn de iOS lekken heel erg verspreid. Amerikaanse bedrijven moeten zich dus meer zorgen maken over Android dan over iOS.

Geconcludeerd kan worden dat beide besturingssysteem op het gebied van beveiliging hun zwakke en sterke punten hebben. Er is dus niet per se een beter.

MENU